Navigering

Kontaktformulär

Augusti

Harstena och Kärlekens trädgård 24 augusti

Bussanslutning från Stockholm – Södertälje och Nyköping

Följ med på en härlig dagstur i Östergötlands skärgård och upplev natur och kultur i världsklass.

På morgonen åker vi med buss från Stockholm via Södertälje och Nyköping för vidare färd mot Fyruddens hamn i Gryts skärgård. Här stiger vi ombord på m/s Ellen af Harstena för en naturskön kryssning mot det lilla fiskesamhället Harstena längst ut i skärgården.
Ellen af Harstena byggdes 1885 på Motala Mekaniska Verkstad, sedan dess har hon hunnit vara både i Norrland, insjöar och på Västkusten. Nu är hon tillbaka i Östergötland och här i vår vackra östgötska skärgård!

Vid lunchtid lägger vi till på Harstena med en historia från tidigt 1500 tal.
Ön är känd för sitt fiske och sin säljakt som bedrevs här förr i tiden och har en häpnadsväckande natur i kombination med historiska hus, sjöbodar och båthus i bevarad skärgårdsmiljö. Här fortsätter vi med en riktig skärgårdslunch bestående av smör och dillstekt strömming som serveras på öns restaurang precis vid havet.

Efter lunch möts vi upp av en äkta öbo som tar oss med på en spännande guidning där vi får veta mer om öns historia och hur livet på en skärgårdsö ser ut idag. Vi besöker bland annat Näckrosdammen, trankokeriet och Harstena by.

På eftermiddagen är det dags att lämna Harstena och åka tillbaka till fastlandet och Fyruddens hamn, med lite tur kanske vi får se gråsälar som solar på klipporna.
på båtresan tillbaka till Fyrudden serveras räksmörgås och kaffe. Väl i hamn väntar vår buss på att ta oss den korta biten till lilla Vik och Kärlekens trädgård där vi får en guidad visning.

 Lilla Viks rosträdgård och rhododendronpark har flera rosplanteringar, bl.a. en 30 meter lång rosenallé med 5 rosbågar. Här finns många gammaldags rosor men också ett stort antal moderna rosor från England och Tyskland. Rosorna växer i 9 olika planteringar. Ca 500 rhododendron är fördelade på 7 olika planteringar bl.a. i sluttningen ner mot Östersjön där ett litet arboretum håller på att anläggas. En bäck rinner genom trädgården och försörjer 7 dammar varav den största är 15 m lång och 7 m bred. Den innehåller flera olika sorters näckrosor. Det finns många ovanliga träd bl.a. Kejsarträd, Gudaträd, Snödroppsträd, persika, valnöt, vinstockar och många magnolior.Det finns också stora rabatter med perenner och sommarblommor och fantastiska skulpturer.

Sen eftermiddag lämnar vi skärgården för denna gång.

OBS! Vi reserverar oss för ändringar i programmet


Fakta och Pris

Pris per person: 1.395 kr

I resans pris ingår:
Bussanslutning från Stockholm, Södertälje och Nyköping tur och retur
Reseledare från Lionga Travel
Båtresor enligt program
Förmiddagssmörgås och kaffe
Lunch på Harstena (Strömming eller annat alternativ om man önskar)
Guidad rundtur på ön
Eftermiddagssmörgås och kaffe på båten
Guidad visning i Kärlekens trädgård i Gryt

min. 20 max. 40

Avresetider:
Stockholm, Casino Cosmopol, Kungsgatan 65 kl. 06.30
Södertälje kl. 07.15
Nyköpings bussterminal kl. 08.15

Återresa kl. 18.00

Boka här!
Kom ihåg att skriva antal resenärer och avreseort.

Intresseanmälan