Navigering

Kontaktformulär

Kultur och historia Mat och dryck

Smaksafari på Vikbolandet

Följ med på en smakrik och spännande resa till Vikbolandet, Östergötlands Österlen.
På denna natursköna halvö ut i Östersjön besöker vi lokala producenter, gårdsbutiker och unika besöksmål. Resan avslutar vi med ett besök i Stegeborgs slottsruin och Mem som är porten till Göta kanal.

Vi börjar dagen med buss från önskad ort och vidare mot Vikbolandet till vårt första stopp på Valla gårdsmejeri. På gårdens mejeri produceras krämiga smakrika getostar på ett hantverksmässigt sätt. Produktionen sker i liten skala och ostarna säljs i gårdsbutiken tillsammans med hantverk, design och skinn från gården. Här serveras vi förmiddagsfika som består av gårdens populära ostkaka och kaffe.

Därefter fortsätter vi till Sänkdalens gård där familjen Gunnarsson i tre generationer bor. Gården brukas ekologiskt och har gjort det sedan 1970-talet. Här finns idag mjölkproduktion, köttproduktion och växtodling. Sortimentet består av glass, mjölk och kallpressad rapsolja.
Här gör vi ett besök i glassfabriken som vi avslutar med glassprovning.

Färden fortsätter på den ringlande vägen till Vikbolands struts och snart dyker ovanlig vägskylt upp: en varningstriangel med en struts på! Där vid vägens ände bor och verkar familjen Nordqvist, bland strutsar och andra djur. Gården har eget slakteri och i gårdsbutiken finns bl.a. det egna strutsköttet, nötkött, hantverk och strutssalva. Dessutom finns produkter från andra gårdar på Vikbolandet.
Här får vi veta mer om gårdens produktion och provsmaka deras produkter.

Vi fortsätter ca 25 minuter söderut mot Slätbaken och Stegeborgs hamnkrog där vi stannar för lunch.
Det är en mysig skärgårdskrog belägen precis vid vattnet med utsikt över inloppet till Göta Kanal.

Efter lunch gör vi ett besök i Stegeborgs slottsruin där vi får en guidad tur.
Slottsruinen ligger belägen på en liten ö i Slätbaken. slottet var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller hårda förhandlingar vid borgen.

Dagens sista stopp blir på kanalmagasinet i Mem som är porten till Göta kanal från Östersjön.
Det var här hela kanalbygget invigdes 1832. Här finns möjlighet att köpa eftermiddagsfika innan det är dags att bege sig hemåt.

Alt. 2

Resan kan också ändras så vi äter en strutslunch bestående av marinerad, grillad struts med potatisgratäng, sallad, lättöl/mineralvatten samt kaffe på maten och till det en strutsäggskaka på Vikbolands struts.
Sedan åker vi vidare till Maurizbergs slott där vi avslutar dagen med ett glas bubbel eller fika och avslappning i vacker miljö. (Då besöker vi ej Stegeborg eller Mem)

Alt. 3
Vi fortsätter ut mot kusten och Arkösund där vi får en bryggvandring i den vackra hamnen som avslutas med ett glas bubbel eller fika på det anrika Arkösunds hotell med utsikt över havet.


Kontakta oss för kostnadsfri offert! 

Intresseanmälan