Navigering

Kontaktformulär

Kultur och historia

Östgötska Pärlor – Linköping & Vadstena

På den här resan besöker vi Östergötlands historiska pärlor med spännande besöksmål och guidningar. 
I Linköping börjar vi mitt i den mörka medeltiden och tar oss framåt i historien till den moderna flygstaden den är idag. 
I Vadstena följer vi den heliga Birgittas fotspår i pittoresk och vacker småstadsidyll vid Vätterns strand. 

Avresa med buss från önskad ort, ombord serveras kaffe, smörgås och spännande guidning om Östergötland. På förmiddagen når vi Linköping, Östergötlands residensstad med anor från tidig medeltid.
Här möts vi upp av vår lokalguide som tar oss med på en tidsresa i stadens centrum.

Vi börjar med ett besök i Linköpings domkyrka, Sveriges bäst bevarade medeltida katedral och en av Nordens största domkyrkor. Mitt emot den ståtliga kyrkan ligger Linköpings slott från 1100-tal, hem åt bland annat Biskop Brask.

Under vår stadsvandring får vi veta mer om hur staden växte upp från att ha varit en plats för biskopar och munkar till ett medeltida samhälle, Linköpings blodbad, Slaget vid Stångebro till en modern flygstad.

Färden går sedan vidare till Flygvapenmuseum som ligger vid Malmens flygfält och Sveriges äldsta skola för stridspiloter.
Här serveras vi lunch i en av utställningshallarna under de äldsta flygplanens vingar. Efter lunch får vi en guidad visning i museet där vi får höra om flygets utveckling från början av 1900-tal, den mystiska DC3.an som försvann och ryss-skräcken i Sverige under kalla kriget.

På eftermiddagen åker vi den korta biten till Gamla Linköping där vi får uppleva stad, land och skog som för hundra år sedan. Gamla Linköping erbjuder en unik miljö med trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar och många museer. Här får vi en introduktion och sedan möjlighet att strosa runt på egen hand och titta in i de gamla husen, besöka små butiker, den tidstypiska handelsboden och Ragnar Dalbergs café. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell i centrala Linköping för lite vila innan kvällens välkomstmiddag.

Dag 2 Efter frukost är det dags att besöka heliga Birgittas Vadstena. Vi tar oss med buss till Vadstena, en resa på ca 1 timme. Under resan får vi en spännande guidning.

Staden är en riktig pärla precis vid Vätterns strand. Här börjar vi med en förmiddagsfika på ett av stadens mysiga caféer. Därefter ger vi oss ut på en guidad vandring bland kullerstensgränder, medeltida miljöer, Vadstena slott och heliga Birgittas klosterområde.
Mellan slottet och Klosterkvarteret sträcker sig Vadstenas gamla stad med sina smala gator och gränder och sprider medeltida känslor. Där finns fler än trettio kulturhistoriska byggnader, varav dem äldsta dateras tillbaka till tiden för grundandet av staden och klostret från och med 1400-talet. Intressant är Rådhustorget med Sveriges äldsta bevarade rådhus från 1460 samt olika byggnader från alla århundraden. På denna stadsvandring kombinerar vi en avkopplande promenad med en upptäcktsresa genom staden och dess historia.

Efter lite tid på egen hand är det dags att lämna Östergötland för denna gång.


Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Intresseanmälan